Van werkdruk naar werkgeluk

kronkel-2

08 december 2024

“Zolang we werkdruk meten in plaats van werkgeluk, zal de werkdruk niet afnemen”.

Jullie hebben allemaal de quickscan ingevuld een paar weken geleden. En op veel scholen is deze inmiddels besproken. Heel goed om met elkaar de dialoog te voeren over ons werk, daar kan het alleen maar beter van worden!

De werkbelasting is in ons vak hoog. Werkdruk is een lastig begrip. Wie niet tegen werkdruk kan, moet vooral niet in het onderwijs gaan werken. Het is een misvatting dat onze hoge werkdruk, de vele uren werk,  gecompenseerd wordt met de vele vakanties (borrelpraat op verjaardagen toch?).

Het werken in het onderwijs is dus inspannend. Veel onderzoek heeft uitgewezen dat de ervaren werkdruk van een groot aantal, ook persoonlijke, factoren afhankelijk is. Daarom moeten we voorzichtig omgaan met dit begrip, ook nu jullie allemaal de Quickscan/ RI&E bespreken. We weten uit onderzoek dat als er tegenover de energievragende inspanning voldoende energiegevende voldoening bestaat, de ervaren werkdruk bij gelijkblijvende belasting een stuk lager is. Daarom pleit ik , en met mij velen in het (onderwijs) veld, om het woord werkdruk te schrappen!

Werkgeluk

De balans tussen energievragende en energiegevende aspecten bepaalt het werkgeluk. Werkgeluk is daarom een betere maat om mee te werken. En een beter woord om te gebruiken in onze taal als het gaat over ons prachtige en inspannende werk. Na de kerstvakantie gaan daarom zes Fluviumscholen werkgeluk meten via klassewerkplek . Deze scholen doen niet mee met de ’traditionele’ tevredenheidsmeting van DUO. Ik ben nieuwsgierig naar de uitkomsten.

Ik wens jullie bij de inspannende kerstperiode heel veel werkgeluk!

Pim