Regeerprogramma

kronkel-2

15 september 2024

Afgelopen vrijdag presenteerde het kabinet een uitgewerkt regeerprogramma. Voor het onderwijs, en voor onze Fluvium scholen, zijn er een aantal zorgwekkende plannen van deze regering.

  • De kinderopvang wordt niet geïndexeerd, dus een bezuiniging. Ouders moeten de kosten voor de kinderopvang boven het uurtarief dat de overheid vergoedt zelf betalen. Door niet te indexeren gaan de laagste inkomens verhoudingsgewijs meer betalen en verslechtert de toegankelijkheid van kinderopvang. Dat maakt de kansenongelijkheid groter en is het moeilijker om onze Fluvium kindcentra met een rijke schooldag verder te ontwikkelen.
  • De kleinescholentoeslag wil dit kabinet omvormen naar een dunbevolktheidstoeslag. Hierdoor blijft er extra bekostiging beschikbaar voor kleine scholen in dunbevolkte gebieden en regio’s waar de laatste school van een richting dreigt te verdwijnen. Bijna al onze Fluvium scholen ontvangen nu kleinescholentoeslag. De uitwerking van deze plannen zie ik dan ook met belangstelling tegemoet en zal sowieso impact hebben op onze inkomsten. En mogelijk consequenties voor onze (zeer) kleine scholen.
  • Het plan om een asielcrisis uit te roepen zal zeker consequenties hebben voor ons onderwijs aan vluchtelingen en migranten, vooral op onze nieuwkomersschool in Geldermalsen. Afschuwelijk!

Ook enkele lichtpuntjes voor het onderwijs op onze Fluvium basisscholen:

  • We krijgen een compensatie op de BTW verhoging op leermiddelen / boeken / etc.
  • Het kabinet wil een herstelplan onderwijs met structurele bekostiging zodat de subsidie confetti, waar wij nu al jaren mee te maken hebben, gaat stoppen. Dat is fijn!
  • Het kabinet is daarnaast van plan om passend onderwijs en het speciaal onderwijs te verbeteren. Zo willen de bewindslieden ervoor zorgen dat ‘onderwijs en jeugdzorg beter met elkaar samenwerken ten behoeve van het kind’ en maatwerk mogelijk maken. Op deze manier werkt het kabinet toe naar inclusief onderwijs. 

Tot slot; bij alle plannen blijft de uitwerking nog uit. Hoe gaan we het doen? Is het uitvoerbaar? Kan en mag het (juridisch) wel? Doen we het samen met de sector? En zullen we de tegenstrijdigheden binnen de plannen bespreken en oplossen?

Pim