Onderwijsregio’s
13 juni 2024
De overheid heeft bedacht dat we vanaf 2026 moeten gaan werken in onderwijsregio’s. Onderwijsregio’s richten zich op de samenwerking tussen schoolbesturen, lerarenopleidingen en leraren/ medewerkers om te zorgen voor voldoende en (blijvend) goed opgeleid onderwijspersoneel. Ze zetten zich in op het werven, matchen, opleiden, begeleiden en professionaliseren van onderwijspersoneel. Dit is voortgekomen vanuit het arbeidsmarktvraagstuk / lerarentekort.
Het is heel erg goed om deze vraagstukken met meerdere partijen in de regio aan te pakken. Fluvium kan nooit alleen het lerarentekort aan. Samenwerking met andere besturen en opleiders (PABO’s en ROC’s) is belangrijk. Echter …. dat doen we al! O.a. binnen onze coöperatie Florent (www.florentonderwijs.nl) en binnen ons partnerschap met hogeschool Fontys. En dan is het jammer dat we in de mal van OC&W moeten en nieuwe samenwerkingsregio’s moeten ontwikkelen. Echter… er hangt veel vanaf! Financiën, zoals subsidie partners in opleiden, gaat lopen via de onderwijsregio’s. Het is ondenkbaar en onmogelijk om niet aan te sluiten binnen een onderwijsregio als schoolbestuur.
Ik zit namens Fluvium inmiddels aan meerdere overlegtafels om te onderzoeken of wij een Betuwe Regio kunnen vormen. Met alle Betuwse besturen en een opleidingsinstituut. Zou mooi zijn…. maar helemaal niet makkelijk als je de eisen van de overheid kent (o.a. als we samen 12.000 leerlingen, een PABO en 150 stageplaatsen hebben). Dus veel ‘bestuurlijke drukte’ waarmee mijn agenda zich de komende periode zal vullen.
Pim

