Herziene kerndoelen Nederlands en rekenen/wiskunde gepubliceerd
08 mei 2025
Op 17 april heeft SLO de herziene kerndoelen Nederlands en rekenen en wiskunde gepubliceerd. Het gaat om de definitieve kerndoelen Nederlands en rekenen/wiskunde (herziene versie 2025) voor het primair onderwijs. Zie het Kerndoelenboekje met de definitieve conceptkerndoelen Nederlands en rekenen en wiskunde.
Na bijna twintig jaar ligt er een definitief voorstel voor actuele kerndoelen. Deze generatie kerndoelen is concreter geformuleerd en heeft een vaste opbouw. Ze geven de leraar meer houvast en de kerndoelen zijn over de leergebieden heen vanuit dezelfde principes ontworpen. Hiermee krijgen scholen een meer concrete opdracht en is duidelijker omschreven wat iedere leerling in het primair onderwijs aangeboden moet krijgen en uiteindelijk moet kennen, kunnen en hebben ervaren.
Het ministerie van OCW start het traject om de kerndoelen vast te leggen in wet- en regelgeving. In de kamerbrief meldt Paul het voornemen om de kerndoelen Nederlands en rekenen en wiskunde vanaf schooljaar 2026-2027 in te laten gaan. Het ministerie zal dan ook aangeven hoeveel tijd scholen krijgen voor een goede implementatie van de nieuwe kerndoelen.
Wil je nu al aan de slag? Er zijn illustraties gemaakt bij de kerndoelen Nederlands en reken en en wiskunde. Deze illustraties zijn geen onderdeel van de wettelijke opdracht, maar helpen scholen om beter te begrijpen wat er van hen wordt verwacht.
Voor de kwaliteit van het onderwijs is uiteraard meer nodig dan een landelijk curriculum. Kerndoelen zijn een belangrijke voorwaarde, maar geen garantie voor goed onderwijs. De werkelijke kwaliteit van het onderwijs vindt plaats in de school. Voor een goede vertaalslag van doelen naar onderwijsactiviteiten, didactiek en toetsing zijn leraren en schoolleiders cruciaal. Zij weten waar hun leerlingen staan, wat ze nodig hebben om de doelen te bereiken en welke aanpak effectief is.
Het vertalen van wettelijke doelen in een schooleigen curriculum is een uitdagende klus die tijd en energie vraagt. Ook is kennis over curriculumontwikkeling én curriculumbewust handelen nodig. In jouw team kun je alvast het gesprek voeren over het curriculum. SLO faciliteert schoolleiders en leraren door kennis en instrumenten op het gebied van curriculum te ontwikkelen en te delen. Bekijk hun tools en teamgidsen.
Als je ondersteuning wilt, neem contact op met de Fluvium adviseur onderwijs, Lotte de Rooij: l.derooij@fluvium.nl. Binnen Fluvium is er een netwerk Lezen en een (startend) netwerk Rekenen. Ook hier zullen de kerndoelen nader bekeken worden.

