Doorstroomtoets van start
26 januari 2025
Vanaf vandaag kan de doorstroomtoets afgenomen worden in groep 8. We weten inmiddels allemaal dat deze manier van toetsen, op dit moment in het jaar, niet helpend is. Wij weten allang waar onze leerlingen goed in zijn. Wij weten na acht jaar onderwijs echt heel goed wat het vervolgonderwijs kan bieden voor onze leerlingen, wat past bij de individuele leerling. Wij kijken gelukkig ook breder dan enkel taal en rekenen, waar de doorstroomtoets het schooladvies over bepaalt. En het enorme grote belang wat de samenleving ervan gemaakt heeft, tot proeftoetsen bij het Kruidvat, schiet het doel volledig voorbij. De Volkskrant kwam afgelopen zaterdag met een uitgebreid onderzoek / artikel en duidelijke conclusies:
- Doorstroomtoets moest zorgen voor gelijke kansen, maar bereikt vaak het tegenoverstelde.
- Er is verschil in toetsaanbieders en deze geven een verschillende uitslag en zijn niet onderling met elkaar te vergelijken.
- Het maakt dus uit welke toetsaanbieder je kiest voor het schooladvies!
- Analyses over het vergelijken van de verschillende toetsen zijn gedaan door CITO, één van de aanbieders (iets met ‘wc eend….?!) en al vijf dagen na het afnemen van de toetsen, dat is opmerkelijk.
- Onafhankelijke experts zijn heel duidelijk: de toetsen zijn niet met elkaar te vergelijken,
- Het kan volgens experts niet dat inspectie de resultaten van de doorstroomtoets gebruikt als meetinstrument voor de kwaliteit van de school. Onmogelijk, de bedoeling van de toets is op individueel niveau van het kind: het zegt iets over de advisering naar het VO. Inspectie zou de resultaten niet mogen gebruiken om iets te vinden van de schoolkwaliteit (volledig mee eens!).
Ik schreef het al eerder: er zijn schoolbesturen en scholen die er echt klaar mee zijn. Zij stoppen met de doorstroomtoets. Zij doen niet meer mee. En dat kan, ook bij Fluvium. Er zijn begeleidingstrajecten vanuit “Leve het onderwijs” waar je als school / directie bij kan aansluiten, want stoppen gaat niet zomaar. Laat ook duidelijk zijn dat ik toetsen of beoordelen niet afkeur. Het is immers heel belangrijk om te weten hoe de leerlingen vorderen en of ze zich de aangeboden leerstof hebben eigen gemaakt. Alleen zou ik willen dat wij als professionals (het team) in de scholen het kind echt zien en een deskundig bindend schooladvies kunnen geven.
En wil je hierover eens uitgebreider de dialoog voeren? Lotte en Pim komen graag in gesprek over het verplicht toetsen en de doorstroomtoets.
Pim

