Digitale kennisbank Fluvium / herhaalde oproep voor meedenkers
14 november 2024
Binnen Fluvium is heel veel kennis en expertise. Maar… hoe maken we dat vindbaar voor iemand die op zoek is naar iets, of iemand die inspiratie wil opdoen? En hoe vieren we vervolgens samen al dat moois dat er is (bijgekomen) dat schooljaar? Op dit moment faciliteren we dat vanuit het stafbureau en als collega’s onderling op basis van (toevallige) verbindingen. Er ontstaan ook kennisnetwerken die elkaar regelmatig ontmoeten en via de mail of de drive kennisdocumenten delen. Maar het vastleggen van kennis en inspiratie, zodat het tijd- en plaatsonafhankelijk wordt en breder gedeeld kan worden, is nog niet gelukt. En we vragen al jarenlang naar meer verbinden en ‘weten welk goud we hebben binnen onze scholen” (‘vlootschouw’ is vaak genoemd).
In ons Koersplan schrijven we:
We onderzoeken wat wij belangrijk vinden, wat bij ons past, waar we goed in zijn en wat we nodig hebben en hoe we dat kunnen bereiken. Zo leren we hoe we de wind in de zeilen kunnen krijgen, welke kant we ook op willen gaan. Met oog voor verschillen en respect voor elkaar leren we samenwerken, verbinden en overbruggen – gericht op samenstromen.
We ontwerpen een digitale plek vol havens met uitkijkpunten en oplaadpunten (zie jaarplan bestuur 2024-2025)
>Hoe wij nieuwsgierig blijven
>Hoe we richting kunnen bepalen
>Diversiteit aan leerlingen en medewerkers met hun eigen talenten en kwaliteiten
>Waar stromen samenkomen
Doelstelling
Fluvium-collega’s (en op den duur ook anderen, zoals collega’s van andere besturen, BePO, onderwijsregio) faciliteren om goede voorbeelden te vinden ter inspiratie, ter kennisopbouw en om hun ontwikkeling te delen. Elkaar vinden op basis van relevante ervaringen. Dus ervaring die de ene heeft en de ander zou willen hebben.
Tegelijkertijd een podium bieden aan mooie voorbeelden én het mogelijk maken om onze collectieve ontwikkeling te vieren, of zelfs te verantwoorden/rekenschap af te leggen.
Het is goed om meteen na te denken over de manier waarop het delen bijvangst kan zijn van andere, reeds gaande processen (bijvoorbeeld ‘verplichte’ rapportages binnen scholen, verslagen van netwerkbijeenkomsten die sowieso gemaakt worden, voorbereiden van inspectiebezoek incl. alle documentatie, ‘marketing’ richting nieuwe ouders, etc). Ook de mogelijke relatie met de pilot ‘KwaliteitsBalans’ kunnen we meenemen.
Hoe? > Binnen het huidige intranet “Stoom Wijzer” inbouwen / ontwerpen.
Meedenken? Graag! Je kan onze onderwijsverbinder Lotte de Rooij benaderen. (l.derooij@fluvium.nl)

