Fluvium is aangesloten bij onderwijsregio Rivierenland

kronkel-2

15 oktober 2024

Onderwijsregio Rivierenland. Opeens is ze daar. En hoe. Een regio voor funderend onderwijs (PO en VO) met bijna 43.000 leerlingen verspreid over 173 schoolvestigingen onder de verantwoordelijkheid van 21 besturen in het PO en 9 in het VO. Een regio die elkaar snel gevonden heeft op de dubbele betekenis van het credo: ‘dat doen we gewoon’. Het zegt iets over de praktische mentaliteit die deze regio zo kenmerkt. Het kunnen en willen aanpakken en doorpakken. Het zegt ook iets over de nuchtere mentaliteit hoe we dat dan met elkaar doen: praktisch, vanuit vertrouwen, met respect naar elkaar en voortbordurend op de goede verbanden en relaties die er al zijn. 

Onderwijsregio Rivierenland is ontstaan vanuit de overtuiging dat we een eigen arbeidsmarktregio zijn: ons onderwijspersoneel woont in en is grotendeels afkomstig uit onze eigen regio Rivierenland. Onderwijsregio Rivierenland is ontstaan vanuit de overtuiging dat we een eigen maatschappelijk-culturele positie hebben tussen de stedelijke regio’s om ons heen. Rivierenland wordt gekenmerkt door veel kleinere plaatsen en dorpen met een enkele kleine stad. Alle bestaande netwerken en uitgangspunten hoe we iets regelen in deze regio zijn daarop gebaseerd. Het ontbreken van grote steden met een bepaalde dominantie of natuurlijke voortrekkerspositie is daarin een belangrijk gegeven. Daarom vinden we elkaar vaak heel organisch op thema en kunnen we snel schakelen. Er is altijd wel ergens iemand die het initiatief neemt of gevraagd wordt dit te doen. Complexe bestuurlijk processen kennen we waarschijnlijk minder dan andere regio’s. 

Onderwijsbesturen herkennen de regio, herkennen elkaar en herkennen de gezamenlijk opgave waar ze voor staan. Uit de arbeidsmarktscan blijkt dat deze opgave net een tandje meeromvattend is dan de landelijk opgave en zich ook net iets eerder aandient dan in de rest van het land. Meer groene druk, meer grijze druk en eerder en sterker herstel van het aantal leerlingen. Dat geeft op korte termijn al een extra druk op de personeelsbezetting in het primair onderwijs. Het geeft een aantal jaar later op het voortgezet onderwijs extra druk, hoewel in deze laatste sector er nu al wel sprake is van specifieke tekortvakken. De genoemde verbondenheid en daadkracht geven echter perspectief dat de arbeidsmarktuitdagingen in deze regio het beste in een eigen Onderwijsregio Rivierenland aangepakt kunnen worden. Op deze manier kunnen we bestuurlijk de meeste energie en focus in de regio aanbrengen en zullen we in communicatie-uitingen het meeste herkenbaar zijn voor onze doelgroep. 

Het plan van aanpak sluit aan bij deze context en lees je hier